Kerst - Reisverslag uit Huaraz, Peru van Henk en Mieke Lover - WaarBenJij.nu Kerst - Reisverslag uit Huaraz, Peru van Henk en Mieke Lover - WaarBenJij.nu

Kerst

Door: henkenmiekenaarperu

Blijf op de hoogte en volg Henk en Mieke

26 December 2011 | Peru, Huaraz

Lieve allemaal,

We hopen dat jullie allemaal de Kerstdagen goed doorgekomen zijn.
De afgelopen week stond bij ons ook in het teken van Kerst. Het was voor ons een zware- maar ook een heel, mooie week. We missen onze kinderen en schoondochters nu wel heel erg. Drie maanden is ook heel erg lang hoor.
Het zijn van die momenten dat het af en toe emotioneel best zwaar is.
De week begon met het Kerstfeest in Ichoca. Wij worden onderhand ervaren kerststalbouwers want ook hier hebben we weer een kerststal in elkaar gezet van de gordijnen van Los Pinos. Vanaf Los Pinos gingen we bepakt en bezakt op weg naar Ichoca. Na het eten gingen we daar met de kinderen naar buiten. Het was een prachtige dag en voor Ichoca is dat heel fijn omdat je daar zo fijn buiten kunt spelen. De kinderen gingen eerst zaklopen wat altijd een groot succes is. Daarna speelden ze trefbal en handbal. Tussendoor liep er opeens een vrouw met een ezel, wat schapen en een hond door het speelveld maar daar reageerde niemand op. Dat is hier heel gewoon. Niet alleen de kinderen vonden het erg leuk maar ook Henk vond het superleuk. Het kerstspel was hier ook weer fantastisch. De kinderen zaten er echt helemaal in. Een van de meisjes las het kerstverhaal voor en een aantal kinderen speelden het. Helaas geen echte baby deze keer.
Na het kerstspel kwamen de tasjes met kleding natuurlijk weer. En dat is hier heel hard nodig. Deze kinderen zijn echt heel arm. Twee meisjes, die niet bij het voedselproject horen stonden heel zielig bij de deur te kijken hoe blij de kinderen allemaal waren met hun kleding. Maar helaas was er voor deze twee meisjes niets. De volgende dag gingen we weer naar Ichoca. Daar was een vergadering voor de ouders. Het was de afsluiting van het jaar. Toen we in de keuken kwamen was daar nog maar 1 cavia over van de 10. De andere helft lag nog ongebakken in een bak en de andere helft werd buiten op een houtvuur in een grote pan gebakken door de moeders. Het was een prachtig gezicht, de kleurige kleding van de moeders, de kinderen, 1 kindje van 2 die nog aan de borst zat, een lammetje en de honden. En ja hoor we moesten er weer aan geloven en ik kan jullie zeggen dat we het nu echt niet meer hoeven. Iedereen smulde ervan behalve wij. Wat Henk en ik over hadden ging in een zakje met de onderwijzer mee naar huis. Na het eten hebben we voorlopig afscheid genomen van deze kinderen want het eetlokaal is nu tot 9 januari gesloten. Wij hebben daar wel moeite mee maar het is hier nu zomervakantie en de kokkinnen hebben recht op vakantie en het schijnt dat als de school dicht is dat de kinderen dan niet komen naar het eetlokaal. Dat kunnen wij niet begrijpen maar het schijnt echt zo te zijn. De kinderen zullen deze weken waarschijnlijk alleen aardappels eten.
Donderdag waren we in Los Pinos. De zus van Elita werkt bij de mijnen en de mijnen zijn belangrijk voor deze streek. Zij hadden voor de moeders en kinderen van Los Pinos ook kleding verzorgd. Het was jammer dat er voor een heel lief jongetje geen nieuwe schoenen bij zaten. Er zitten nl geen neuzen meer in zijn schoenen zodat zijn voetjes gewoon door kunnen groeien en hij voetbalt er ook nog gewoon mee. En weten jullie hoe hij heet???? Ronaldino!!! Dan ga je eens letten op de schoenen van alle kinderen hier en dan zie je dat er echt behoefte is aan schoenen voor deze kindertjes.
We hebben deze week ook een kerstlunch in ons huis gehad om alle kokkinnen en medewerkers van de projecten te bedanken voor hun inzet dit jaar. We hielpen Elita en Clarita met de voorbereiding en het was erg gezellig. Henk werd eerst in het zonnetje gezet vanwege zijn verjaardag. Er werd in drie talen "lang zal ze leven" gezongen en er was taart en hij kreeg een mooie polo van Stichting Wees Kind.
Kerstavond waren we aan het skypen met de kinderen die met z'n allen in ons huis Kerstavond vierden. Dan ben je wel heel ver weg hoor maar het was fijn om te skypen.
Wij vierden Kerstavond met Leontine, Caroline en met de 15 meisjes die in het kindertehuis bij de nonnen wonen. De jongste is 6 en de oudste is 17. Deze meisjes kunnen niet door hun ouders opgevoed worden en komen uit de sloppenwijken van Lima en uit de bergdorpjes hier uit de buurt. Het was een heel bijzondere Kerstavond. Toen we erheen reden met de collectivo regende en onweerde het. De meisjes vlogen ons allemaal om de nek. Ze zagen er allemaal prachtig uit. In de hal van het klooster stond een heel lange, gedekte tafel. De meisjes lieten ons gelijk de kerstboom en kerststal zien. Er stond een cd met een soort disco kerstliedjes op. Ze zingen alle liedjes mee en dansen het liefst de hele dag. De Madre en de andere nonnen genieten er ook echt van. Om ongeveer 20.30 begon de kerkdienst in het kleine kapelletje. We zaten in kleine bankjes tussen de meisjes die het prachtig vonden dat we erbij waren. Eerst werden er, ik weet niet hoeveel liedjes gezongen die de meiden bijna allemaal uit hun hoofd zongen. Toen moest op een gegeven moment de Padre komen want alleen een Padre mag de mis doen. Dat duurde ongeveer twintig minuten want die woont verderop met de andere Padres. De kinderen wachtten heel geduldig en stil totdat hij er was. Hij deed de mis die best heel lang duurde. Een aantal meisjes vielen al in slaap. Aan het eind van de mis zegende hij het kindje Jezus.
Hierna gingen we met z'n allen eten aan de grote tafel. Het was heel gezellig en lekker. Op een gegeven moment zei de Madre dat het bijna 00.00 uur was. Toen ruimden we alles met z'n allen snel op. En even na 00.00 uur kregen we allemaal sterretjes van de Madre. Hiermee gingen we al zingend weer naar de kapel om de geboorte van het kindje Jezus te vieren. Nu pas werd het kindje Jezus in de stal gelegd. Toen vroeg de Madre of de meisjes nog even naar buiten wilden met de sterretjes. In koor riepen ze "si". En ze renden met z'n allen naar buiten. En wat er toen gebeurde geloofdem we haast niet. Daar kwam de Madre met een enorme vuurpijl naar buiten, een andere non had, ik weet niet hoeveel rotjes, kleine vuurpijlen en nog ander vuurwerk bij zich. Ze hadden een lol. Geweldig. En de meisjes maar gillen van plezier. De Madre kwam onderhand weer met koffie buiten. Na het vuurwerk werden de meisjes zenuwachtig. Ze hadden allemaal een kadootje voor iemand gekocht.(voor een secreta amiga). Ze noemden dan een aantal eigenschappen voor wie het kadootje was en dan moesten de rest raden voor wie het kadootje was. En als ze het wisten gilden ze met z'n allen de naam. Het zijn echt heel leuke meisjes. Het is echt een grote familie en de kinderen zijn gek op de nonnen die echt heeeeeeeeeel goed werk doen.
De meiden waren heeeeeeeeeeel blij met hun kadootjes. Maar het was nog niet afgelopen. Op een gegeven moment nadat alle kadootjes uitgepakt waren zei de Madre " Zullen we met z'n allen naar beneden in de stad naar de Plaza de Armas, de kerststal en de lichtjes gaan bekijken? "Si" gilden weer alle meiden en ja hoor met z'n allen gingen we in het busje van het klooster naar beneden naar de stad. De meiden zongen allemaal weer kerstliedjes. Het was onderhand al 01.00 uur maar dat maakte de nonnen niets uit. Drie nonnen klappend en zingend op de voorbank en wij met z'n allen erachter. We wisten gewoon niet wat ons overkwam. Wat geweldig om dit allemaal mee te maken.
Bij het Plaza de Armas was bijna niemand maar er worden wel dag en nacht kerstliedjes gedraaid. De meiden zongen en dansten allemaal met elkaar op het plein en ze wilden allemaal op de foto bij de kerstversieringen en lichtjes. Het regende maar het maakte niemand wat uit. Wat een prachtige avond voor de meisjes, de nonnen en voor ons. Echt geweldig!!
Gisteravond 1e kerstdag, hebben we met de Gringo's gegeten in het huis van Gary in El Pinar. El Pinar ligt hoog en is ongeveer een kwartier rijden met de taxi. We hebben heerlijk gegeten ( drunken chicken en op de foto zie je wel waarom het zo heet ) en gedronken met z'n negenen. Toen we naar huis zouden gaan bleken er op deze avond geen taxi's te rijden. Dus toen gingen we met z'n allen lopen. Gelukkig omlaag. Eigenlijk is het gevaarlijk want we moesten ook een stukje door de sloppenwijk maar we konden niet anders.
Caroline en Rex dachten even een kortere weg te nemen. Dat kwam ze duur te staan. Een paar Peruanen probeerden ze te beroven maar wij kwanen net met z'n allen de hoek om. Gelukkig liep het allemaal goed af maar we waren wel geschrokken hoor en dan al die honden die begonnen te blaffen. Nu heb ik echt mijn dayzer gebruikt en ik kan je zeggen "het werkt echt". De honden blaften wel erg maar kwamen niet dichterbij.
We waren heel laat thuis en waren blij dat we weer veilig in bed lagen.
Het verslag is weer veel langer geworden dan ik wilde maar we maken ook zoveel mee.
We zouden de komende twee weken bij de meisjes in het kindertehuis o.a. huiswerk maken en activiteiten doen maar zij hebben ook vakantie en ze gaan met de nonnen naar Lima. Hiervoor krijgen ze geld uit Italie. Zij zijn n.l. van de orde van Madre Maria Teresa Camera. Nu hebben we dus twee weken vakantie omdat alles dicht is ( ook wel even lekker ).

Besos Henk en Mieke

• 26 December 2011 - 20:29

Carla Schaft:

Lieve Mieke en Henk, jullie zijn net kerstengeltjes die het goede naar de aarde brengen!!! wat fijn om dit mee te maken.
    Wij hebben helaas een heel andere kerst meegemaakt. Mijn moeder is donderdag 22 dec. overleden. het is wel heel mooi dat ik en mijn 2 zusjes er 3 dagen dag en nacht bij haar zijn geweest, nu ligt ze zo mooi en sereen als een kerstengel opgebaard, vrij van pijn en lijden.gelukkig zijn we met kerst veel bij elkaar geweest. Heel veel liefs en de beste wensen voor het niuwe jaar!!!!! xxxxxxxxx carla

• 27 December 2011 - 11:03

Tineke:

Tjee Miek wat een verhaal weer! Je moet er maar een boek van maken als je thuis bent!! Een tijdje geleden was ik aan t opruimen en gooide ik schoenen weg, ik deed ze toch nooit aan. Dat zal ik nooit meer doen nadat ik de foto van de "schoenen"van dat kereltje zag! Ik kreeg er tranen van in m'n ogen! Wat is het oneerlijk verdeeld in deze wereld. Als we terug zijn uit N.Z. ga ik Stichting Wees Kind sponsoren! Tot 1 jan. op skyp!!!! Love you, Tineke xx

• 27 December 2011 - 13:08

Jonelle:

Wat maken jullie een hoop mee! En wat zijn het allemaal mooie momenten! Ik zou zeggen geniet even lekker van die 2 weken vakantie! Die hebben jullie zeker verdient. Xx ons

• 27 December 2011 - 16:48

Joke Valkering:

Hallo,Mieke en Henk,

Hoe gaat het met jullie?
    Zo te lezen goed. Wat een mooie foto´s.Wat ´n lieve kindertjes!Valt het jullie mee?
    Ik heb veel bewondering voor jullie. Ik zit nu bij mijn zoon te mailen op zijn laptop.Ik wens jullie ´n goede jaarwisseling en verder veel succes.
    Lieve groeten uit Egmond aan den Hoef.
    Joke en Nico

• 27 December 2011 - 20:16

Hallo Lieve Kinderen:

Met Moe lieve Mieke wat heb je weer mooi geschreven .Wat lief met al die kindertjes die allemaal zo zingen .Daar huild je hart van .Wat een lieve foto,s en wat eenmooie dingen doen jullie allemaal met ze .Ik had ook niet anders verwacht.Julliezijn schatten hoor .IK hebvanavond Tim nog gebeld en ze hebben het heel gezellig gehad .De andere twee kreeg ik niet te pakken maar alles gingn goed met ze .Nou lieve Henk en Mieke tot de volgende Mail .Een dikke kus van Moe .

• 27 December 2011 - 22:16

Geer En Els:

Hoi Mieke en Henk ik heb jullie prachtige verhaal weer gelezen en zoals ik al mailde wij gaan ook naar Peru !!!!???? Ennnnnnn mijn prullenbakken fobie ga ik ook ontwennen ik ga vanaf nu alles bewaren en niet zo maar luk raak hup weg, zie je het straks al voor je Miek in huize Timm allemaal zakken voor Peru !!

Miek wat mag je blij zijn met je dayzer he .
    Miek je moet echt een boek gaan schrijven hoor als je thuis bent al bundel je al je mailverhalen maar dat op zich is al een prachtig boek toch.
    Miek ik mail je nog hoor en natuurlijk Henk dat snap je.
    Heeft Henk al verteld dat wij eraan komen !!!!Wij hebben de kerstdrukte (stress) weer achter de rug gelukkig heb ik daar volgend jaar geen last van want dan zijn we in ..................!!!!!

Besos Geer en Els.

• 28 December 2011 - 04:31

Luciënne Boekel:

Hallo Mieke en Henk, wat een overvloed aan prachtige verhalen van het werk in Peru. Jullie verslagen zijn heel uitgebreid en het is boeiend om te lezen wat jullie allemaal zien en meemaken. Geweldig dat jullie dit samen doen. Dan besef ik inderdaad, hoe rijk wij zijn hier in Nederland.
    Ik wens jullie nog heel veel boeiende en prachtige momenten met al deze lieve mensen. Het is super dat jullie na alle voorbereidingen deze ervaring straks meenemen naar huis. Heel veel plezier en ik wens jullie alvast een heel goed oud en nieuw jaar in Peru!
    Hartelijke groeten van Luciënne Boekel uit Alkmaar

• 28 December 2011 - 08:38

Mike En Daan:

Gaan ze middernacht door de sloppenwijken wandelen waar berovingen plaatsvinden..
    Gaan ze alleen een gevaarlijke bergtocht maken van 8uur ..
    Miek, je lijkt je vader wel, altijd de actie opzoeken!
    Gelukkig heb je een dayzer om de honden op afstand te houden.
    ........Ik had jouw reactie wel willen lezen als jullie in NL zaten en wij daar en wij vertelden jullie dat we in middernacht door de sloppenwijken waren gelopen en bijna beroofd waren......

En jullie hebben wel een heel bijzondere kerst gehad!!! Ben echt zeer trots op jullie.

X

• 28 December 2011 - 11:23

Yvonne L:

Hoi Henk en Mieke,

Wat hebben jullie weer een prachtig verhaal geschreven met mooie foto's en wat is het toch bijzonder dat jullie dit allemaal doen.
    p.s. ook in de telegraaf een mooi bericht!
    Liefs en groetjes, Yvonne Langkemper

• 28 December 2011 - 11:50

Christa (rö):

Hoi Mieke,
    wat een mooie foto's en oh die 2 meisjes bij de deur, je moederhart breekt gewoon!! Die foto van die schoenen....verschrikkelijk. Wat een ellende, maar ik vind het echt super wat jullie doen! Geniet lekker van je twee weken!

• 29 December 2011 - 11:33

Ruurd En Carin:

Het is bijzonder wat jullie allemaal mee maken en mieke je blijft het ook lezen van het begin tot het einde.
    Wij wensen jullie een goede jaarwisseling .Vanuit een regenachtig Nederland. Groetjes Ruurd en Carin en kids

• 30 December 2011 - 09:37

José:

Ola,hier nederland...Mooi verhaal weer,hoewel berovingen en dayzers om honden weg te houden niet echt geruststellend zijn ha ha. Die foto van de meisjes bij de deur is prachtig..als je terug bent moet je me maar eens uitleggen wat de criteria zijn om wel/niet in t project te mogen.Kerst goed doorstaan en nu op naar 2012...Ik moet werken dus lig om half 11 te bed.Ik hoop dat de jaarwisseling net zo bijzonder is als jullie kerst en doen jullie wel voorzichtig...Alvast n goed uiteinde toegewenst en tot in 2012.Xxx josé

• 30 December 2011 - 09:40

Jose:

PS.....dit is goed voor de lijn ook zo te zien...op elke foto zien jullie er weer slanker uit,zeker Henk...

• 30 December 2011 - 12:19

Joan En Henri:

Hallo Mieke en Henk, nog net in het oude jaar. Wat hebben jullie een bijzondere kerst gehad! We lezen de verhalen met bewondering, wat een voldoening zal dit geven. Geniet van jullie vakantie, die rust hebben jullie verdiend! Mijn (Henri's) pensioen is inmiddels in volle gang (al 3 weken) en het went snel ;-) We wensen jullie een mooie jaarwisseling al zal het niet gemakkelijk zijn zonder familie en vrienden. Onze gedachten zijn bij jullie, tot in het nieuwe jaar! Groeten van Joan en Henri