Chocolatada's
Door: henkenmiekenaarperu
Blijf op de hoogte en volg Henk en Mieke
18 December 2011 | Peru, Huaraz
Lieve allemaal,
Afgelopen week stond in het teken van de kerstfeesten op de projecten, de Chocolatada's. Dit feest is voor de kinderen, maar ook voor ons, een heel bijzondere gebeurtenis.
Dinsdag zijn we met Clarita en alle tassen met pakketjes kleding naar Raimundi gegaan. Clarita heeft voor elk kind persoonlijk (130 kinderen) de maten opgenomen zodat ze zeker weet dat het past.
We gingen naar Raimundi. In de keuken waren de kokkinnen al druk bezig met koken. Kyara, de baby van een van de kokkinnen lag heerlijk in een doos te spelen. De doos doet dienst als box. Dat is hier heel gewoon. We zagen al eerder een verfemmer en een autoband als box.
We verstopten de tassen en gingen de stad in om voor elk kind nog een schriftje en een klein doosje kleurpotloden te kopen. Eerst gingen we een paar winkels af om te kijken waar het het goedkoopste was natuurlijk. Hierna hebben we in elk tasje kleding, een schriftje, een pen, kleurpotloodjes, een tandenborstel en een klein tubetje tandpasta gestopt. De armste kinderen krijgen wat extra kledng of schoenen.
's Middags hebben Henk en ik een nieuwe blender en een heel grote steelpan voor Roxanne van Ichoca gekocht. We hadden de afgelopen keer zo met haar te doen. Het rookkanaal was naar beneden gezakt. Ze had zere ogen van de rook. De blender waar ze groentesauzen voor over de rijst en aardappels maken had het begeven en de steelpan was ook nog stukgegaan.
Donderdag was de dag van het Kerstfeest op Raimundi. Henk en ik hebben eerst een grote kerststal onder de trap gemaakt van oude papieren rijstzakken. Dit was nodig voor het kerstspel dat de kinderen gingen opvoeren. Eerst gingen wij eten met de kleintjes. Ze hebben nog nooit zo snel gegeten. Nu hadden ze ook kalkoen vandaag en dat is natuurlijk heel bijzonder. Maar een paar kinderen moesten echt geholpen worden. Anders krijgen ze het nooit op. En hun bord moet altijd leeg zijn voor ze van tafel mogen. De kinderen waren erg druk. Na het eten kregen de kleintjes een rood strikje voor en een aantal grote kinderen ging zich omkleden voor het kerstspel. De kinderen moesten wel heel lang wachten voor het ging beginnen. De kerststal is in de gang onder de trap. Er werd eerst gezongen en toen kwamen Jose en Maria. Clarita vertelde het kerstverhaal en de kinderen speelden het. Zij gingen de stal in en kregen als baby, Kyara die het allemaal prima vond. Alle kinderen lopen altijd al met haar te spelen. Later kwamen de engelen, de herders en de drie koningen. Het was echt heel mooi om te zien hoe de kinderen ervan genoten.
Na het kerstspel kregen de kinderen een enorm homp Paneton ( een soort kersttulband) en warme chocolademelk. Dat vonden ze allemaal heerlijk en daarna kreeg elk kind het tasje met kleding en andere spulletjes. Ze mogen het thuis pas openmaken anders kun je scheve gezichten krijgen maar je begrijpt wel dat ze het lang niet allemaal volhouden om erin te kijken.
Ik zal noooooit meer iets in een tweedehands zak doen zonder er bij na te denken. Er is iemand van onze afdeling die een paar voetbalschoenen heeft meegegeven. (Was jij het Carolien?). Stel je nu even voor; een jongetje uit een heeeeeel arm gezin maakt zijn tasje open en wat zit erin??? Voetbalschoenen!!!!!! Hij heeft nooit durven dromen dat hij ooit voetbalschoenen zou krijgen. Hoe blij kan een kind zijn met tweedehands voetbalschoenen. Nou ik kan jullie vertellen dat het geweldig is om te zien hoe blij de kinderen zijn met de tweedehands kleding en schoenen. Een meisje had ook "nieuwe" sokken in haar tasje gekregen. Nog voor ze buiten was mocht ze van haar moeder de nieuwe sokken aan en ook zij was er supertrots op. Van Dirk, de Nederlander die hier stroopwafels maakt kregen alle projecten een zak stroopwafelkruim. Daar hebben we zakjes van gemaakt en dat kregen de kinderen ook nog mee. Het was een prachtig Kerstfeest voor de kinderen.
De volgende dag was het de beurt voor de Chocolatada van los Pinos.
Hier was geen grote kerststal voor het kerstspel. Ook hier hebben Henk en ik een kerststal gemaakt van tafels en gordijnen. Elita was er erg blij mee. Onderhand sneden, Carolien, Leontien en Catherine de Paneton. Omdat hier jong en heel jong, oud en heel oud komt is de sfeer heel anders dan bij Raimondi. Er zijn hier ook veel minder kinderen en de ouders zorgen er ook voor dat de kinderen wat rustiger zijn. Na het eten gingen Henk en Elita met de groten naar buiten om spelletjes te doen, zoals zaklopen, trefbal en volleybal. Henk heeft ook weer gefilmd voor de Stichting. Catherine en ik gingen met de kleintjes kleuren en later mochten ze nog vrijspelen. Hierna werden ook de kinderen weer verkleed voor het kerstspel. Er waren eigenlijk geen verkleedkleren voor hen maar Elita heeft er zelf voor gezorgd. Het was weer een prachtig kerstspel, weer met een echte baby. (aan baby's geen gebrek hier in Peru). Er werd weer volop gezongen en allen genoten ervan. Na het kerstspel kregen ook deze kinderen Paneton en warme chocolademelk. En hierna kregen allen van Leontine, Carolien en Elita een tasje met kleding. Ook hier was iedereen ontzettend blij. De mensen dragen eigenlijk altijd hetzelfde en dat ruik je ook wel als je een omhelzing krijgt. Het moet dan toch ook heerlijk zijn om nieuwe kleren te krijgen. Ook de kokkinnen werden niet vergeten. En ook hier hebben de kinderen stroopwafelkruim van Dirk gekregen.( Geweldig van hem. De kinderen vinden het heerlijk).
's Avonds hebben we gegeten met Carolien en Joe, een Amerikaan.
Gisterochtend hebben we heerlijk van de zon genoten in de tuin. 's Middags gingen we met Carolien naar de markt om inkopen te doen voor een barbecue in El Pinar bij Gary, een Amerikaan. Iedereen nam iets mee. Het was een afscheid van Harriet, een Engelse vrouw die hier een aantal maanden heeft gewerkt. Ze gaat nu verder reizen. Het was heel gezellig. We zaten met Amerikanen, Engelsen Peruanen en Nederlanders.
Het was een mooie afsluiting van de week.
Vandaag hebben we even over de kerstmarkt gelopen. Er staan veel stalletjes buiten met kerstspullen en speelgoed. Ook is er een straat waar vrouwen op de grond zitten en alleen mos verkopen voor bij de kerststal.
Morgen hebben wij nog een Chocolatada in Ichoca. Daar kijken we ook naar uit.
Vanuit Huaraz wensen wij jullie allemaal heel fijne kerstdagen toe. Neem onze verhalen mee bij jullie kerstgedachte.
Zaterdag 24 december komt er een interview met ons in de reiskrant van De Telegraaf. Allemaal een Telegraaf kopen dus. Ook jij Ed!!!!
Besos Henk en Mieke
De volgende dag was het de beurt voor de Chocolatada van los Pinos.
's Avonds hebben we gegeten met Carolien en Joe, een Amerikaan.
Het was een mooie afsluiting van de week.
Morgen hebben wij nog een Chocolatada in Ichoca. Daar kijken we ook naar uit.
Besos Henk en Mieke
19 December 2011 - 10:16
Tim En Anne:
Wat een super leuk verslag!! En oh, dat jongentje met die voetbalschoenen, wat een mooi verhaal. Misschien wordt hij dankzij die schoenen wel een topvoetballer, dat hoopt hij vast zelf ook. Hier begint de kerstsfeer al te komen, het is erg guur buiten en ze voorspellen een beetje sneeuw. We missen jullie wel hoor... Daarom gaan we alsnog in jullie huis kerstvieren tijdens kerstavond, gezellig met zn alle.
We zien super veel uit naar de 26 januari!!!!!!!!!!
We houden van jullie,
XXXXX Anne en Tim -
19 December 2011 - 11:19
Jaap En Cobie:
Wat een mooi kerstverhaal, henk en miek. Fijn dat jullie dit mee mogen maken. Hier gaat alles zijn gangetje,we hebben het hartje van Fleur haar babytje gehoord, machtig mooi!! Ook met de andere jongelui gaat het goed,met Kerst komen ze eten. Wij wensen jullie gezegende kerstdagen en een liefdevol 2012 toe, dat zal wel lukken denk.!! Een dikke knuffel, liefs jaap en cobie -
19 December 2011 - 11:29
Hier Is Moe .:
Lieve Mieke en Henk wat weer een prachtig verhaal zou je zeggen maar het is allemaal echt .Wat een groot verschil ín deze wereld .Maar er zijn lieve mensen zoals jullie .Lieve schatten ga zo door ik bewonder jullie.ik wens iedereen een fijne Kerst .Groeten en een dikke kus van Moe . -
19 December 2011 - 14:11
José:
Mooi om te lezen hoe t daar gaat met kerstmis....en eigenlijk begin ik me steeds meer te schamen als ik die verhalen lees. Wij maken ons druk over de juiste saus bij de kerstdis en dat je niet de goede kleur panty kan vinden bij de kerstjurk :(
Deze mensen zijn al zo blij met zo weinig...Ik kan me zo voorstellen dat je na n paar mnd daar met n heel andere levensinstelling thuis komt. Ik hoop dat jullie ook hele fijne dagen zullen hebben daar en we zullen t glas heffen op jullie en alle mensen daar t die t heel wat minder hebben. XX josé -
19 December 2011 - 14:13
José:
PS ik ga zaterdag voor t eerst in mijn leven n Telegraaf kopen ha ha. Dit moet ik niet missen..X -
19 December 2011 - 15:45
Tineke:
We zijn er stil van... en we nemen dit verhaal zeker mee in de Kerstgedachte!! Wat was het leuk met jullie te skypen en voor jullie om toch even bij Noah zijn verjaardag te zijn! Ook wij gaan zaterdag voor t eerst in ons leven de Telegraaf kopen, we zouden het niet willen missen! Dag kanjers, love you xx Tineke -
19 December 2011 - 18:54
Mike & Daan:
Wat maken jullie veel mee. En ik al chagrijnig zijn als ik met mijn net schone sokken over een natte badkamervloer loop. Grapje natuurlijk. Hebben ze ook een beetje humor in Peru? Die Lover en van den Burg humor komt zeker van pas daar in Z-Amerika! Geniet er nog maar van, jullie zijn al over de helft. Bovendien regent het hier en hagelt het ook veel. Ik stuur ook nog even een persoonlijk mailtje straks.
Dikke kus Mike -
19 December 2011 - 20:58
Ed:
Helaas moet ik er aan geloven,geef even door welke pagina. Scheelt een hoop ergernis.
xxx -
19 December 2011 - 21:26
Ilse:
Hallo lieve schatten.....lees elke keer met tranen in mijn ogen jullie verhalen, zoveel bewondering voor jullie, echt prachtig werk .....ben trots!!! Hele fijne feestdagen alvast, eerst nog ff de verjaardag van Henk vieren zal op je proosten!!! Dikke kuzz Ilse -
20 December 2011 - 20:26
Carla:
oh lieve mensen , weer een heel mooi verslag van jullie goede werk. ik besef al heel vaak hoe goed wij het hebben, maar nu door jullie verhaal leeft het nog meer. Heel veel succes en hel fijne dagen daar en ik ga ook echt de krant kopen, hardstikke leuk om jullie verhaal te lezen. en felice navidad!!!
veel liefs carla -
20 December 2011 - 21:12
Nicolette:
Dat van die Telegraaf weet ik nog niet, hoewel die tip van Ed misschien de doorslag gaat geven!!
Je schrijft echt leuk, Miek. Ik geniet er iedere keer van. Heel veel liefs,
Nicolette -
21 December 2011 - 22:54
Geer En Els:
Hoi Miek en Henk wat een prachtig verhaal weer Miek jij hebt je roeping misgelopen hoor !!!
Ennnnnnnnnnn jullie verhalen neem ik beslist mee in de kerstgedachten een hele goede raad van je Miek.
Aan mijn naam Els Timm, prullenbak Timm mag ik nu ook wel eens aan gaan werken he want wat gooi ik veel weg en als ik jullie verhalen dan lees denk ik Els, Els, okee Miek ga ik wat aan doen. Maandagavond had ik avonddienst en liet ik Lottie nog even de foto zien van het prachtige kindje in die doos, Lot was er ook helemaal van onder de indruk.
Miek en Henk ik ga jullie nog mailen op de mail effies special voor de kerst he.
We kijken weer uit naar het volgende verslag en Miek over 36 dagen zijn jullie weer terug !!!!!!!! Wat zal dat vreemd voor jullie zijn he maar Miek wij vangen je op hoor.
Heel veel lieve groetjes van ons Geer en Els. -
22 December 2011 - 11:38
Hier Is Moe .:
Lieve Henk en Mieke Lieve Henk gefeleciteerd met je verjaardag dat is de eerste keer dat je het in het buitenland viert .Maar in tweeduizend 12 doen we het dubbel over hoor .Lieve Mieke ook gefeleciteerd met Henk maak er daar een gezellege dag van .Het gaat al lekker hardmet de tijd .Nou lieve kinderen een dikke kus van Moe . -
22 December 2011 - 13:32
Ilse:
He Henk.....hieper de piep hoera van harte met je verjaardag en nog vele gelukkige jaren in goede gezondheid!!!!! Geniet nog ff in Peru tot snel dikke kuzz Ilse -
22 December 2011 - 17:31
Nel Huisman:
Wat een belevenis is het toch wat jullie meemaken. Ik houd het ook niet droog als ik je verhalen lees hoor Mieke. Je kan het goed verwoorden allemaal. Allebei gefeliciteerd met Henk zijn verjaardag, misschien kun je t nog een beetje vieren 'of doen ze daar niet aan verjaardagen? Ik hoop dat jullie ondanks de armoede en ellende genieten van deze reis.
Feliz Navidad en gr. Nel en Adri Huisman -
22 December 2011 - 19:19
Dickvanvelzen@planet:
Hallo allebei.
Wat beleven jullie veel! Ik lees jullie reisverslagen en denk dat jullie hier nooit meer kunnen wennen,want het is een totaal andere wereld begrijp ik.
Henk,vandaag ben je jarig,al voelt dat nu wel heel anders ,denk ik.Maar toch: van harte gefeliciteerd!!!!!
Ik wens jullie nog 4 grandioze weken!!
groeten , ook van Elisabeth,
DICK -
22 December 2011 - 21:43
Eef En Marijke:
Lieve Henk en Mieke wat weer een mooi verhaal en net wat Tim en Anne schreven misschien wordt het wel een profvoetballer en ik kan me voorstellen dat je echt anders tegen dingen aan kijkt.Henk Gefeliciteerd met je verjaardag en Mieke jij ook gefeliciteerd.En wij gaan ook de telegraaf kopen ben benieuwd naar het interview leuk hoor .
XX Eef en Marijke
23 December 2011 - 07:45
Bianca En Erwin :
Wat kun je het mooi beschrijven Mieke! Net alsof we er zelf even bij zijn geweest. Wat een ongelooflijk oneerlijk verschil. Hier een huis vol speelgoed (zo na Sinterklaas) vs. jullie kindjes met zo weinig. En dan nu de overdaad met Kerst. Gelukkig zijn er mensen als jullie die de handen uit de mouwen steken en deze kinderen o.a. met kerst zo gelukkig kunnen maken.
We denken aan jullie. Nu en met kerst. En lieve Henk, nog 3 dikke verjaardagskussen. Gefeliciteerd! xxx -
02 Januari 2012 - 19:46
Evelyna:
hoi,
ik ben heel benieuwd naar de filmpjes! henk bedankt dat je het allemaal opneemt.
en fijn dat jullie zo genieten.
evelyna
stichting wees kind